Lai āda būtu vesela un tīra, ideāli noderēs tā pati diēta, kas pielietojama, lai atveseļotu visu organismu. Ēdienkartē jāiekļauj dažādi augļi, ogas, dārzeņi un saknes, kas bagāti ar šķiedrvielām, bet maz satur taukus, cukuru un sāli. Pēdējo divu garšas kārpiņu kairinātājus būtu vēlams ierobežot līdz minimumam. Šāda ēdienkarte apgādā organismu ar vitamīniem, minerālvielām, kuri vitāli nepieciešami organisma normālai funkcionēšanai.
Daba par mums parūpējas bagātīgi, sniedzot savas veltes, tikai cilvēkam jāmāk tās paņemt un lietderīgi izmantot. Panākumu rezultāts slēpjas regulārā un pareizā dabas līdzekļu lietošanā. Turklāt ir arī dabas veltes, kuras mūsu platuma grādos pieejamas arī ziemas sezonā.
Āboli satur ekstraktvielas, šķiedrvielas, olbaltumvielas, vitamīnus un dzelzi. Katru dienu apēdot pa cietam ābolam ieguvums būs veseli zobi un smaganas. Āboli arī dezinficē mutes dobumu un uzlabo gremošanu.
Skābēti kāposti sakārtos vielmaiņu un palielinās kuņģa sulas izdalīšanos. Turklāt ziemas periodā skābēti kāposti būs produkts ar vislielākajām C vitamīna rezervēm.
Burkāni uzlabos aknu, urīnpūšļa un kuņģa darbību. Regulāri dzerot svaigi spiestu burkānu sulu ieguvums būs stipra imunitāte un veselīgs izskats.
Ēdienkartē noteikti jāiekļauj arī piena produkti. Lai katru dienu tiktu nodrošināta nepieciešamā kalcija deva, vēlams izdzert glāzi piena, apēst pāris šķēles siera, paciņu biezpienu vai jogurtu bez piedevām. Turklāt biezpiens uzlabos vielmaiņu un gremošanas procesus.
www.vesels.lv
Autors:
Guna Rijkure, uztura speciāliste
Veselības centra 4 Wellslim centra