Graudaugi glābj dzīvības

Vidējā latvieša diēta pēdējos 100 gados ir ievērojami mainījusies. Veikalā sastopamā produktu pārbagātība un kārdinošie ātro ēdienu stendi mudina mūs izvēlēties tādus ēdienus, kuri agrāk cilvēkam nebija pieejami tik lielos daudzumos. Ja agrāk zosi ēda Ziemassvētkos un gaili kāva Mārtiņos, pa vidu svētdienās uzvārot piemājas vistu, tad tagad mums ir iespēja katru vakaru pavadīt KFC un katrā maltītē iekļaut kādu karbonādi vai kotleti. Gaļas kāpšanai uz skatuves ir nopietnas sekas. Neskaitot paaugstināto holesterīna līmeni, kas seko visu dzīvnieku produktu patēriņam (no kā izriet lielāko nāves skaitu izraisītājas – sirds un asinsvadu slimības), tā ir nogrūdusi malā ļoti svarīgu, bet dažkārt ignorētu ēdiena sastāvdaļu – graudaugus.

Graudaugi, dārzeņi un augļi ir vienīgie ēdieni, no kā mēs uzņemam šķiedrvielas. Nepietiekams šķiedrvielu patēriņš izraisa dažādas veselības problēmas. Pirmais un vispamanākais uzlabojums pēc graudaugu un augļu patēriņa palielināšanas ir aizcietējumu mazināšanas. Ja vēdera izeja parasti notiek retāk nekā reizi dienā, visticamākais, ka netiek uzņemtas pietiekami daudz šķiedrvielas. Bieži vien aizcietējumus var izārstēt vienkārši ēdot vairāk augu valsts produktus un mazāk no dzīvnieku valsts. Neskaitot vēdera izejas uzlabošanos (ko bieži var pamanīt jau nedēļas laikā pēc diētas maiņas), lielāka šķiedrvielu uzņemšana tiek saistīta ar mazāku aptaukošanās un vēža risku, kā arī pamazinātu sirdsslimību, diabēta un zarnu iekaisumu risku.

Pirmais sakarību starp sirdsslimībām un šķiedrvielu uzņemšanu atklāja amerikāņu zinātnieks Hjū Trovels, pētot Āfrikas iedzīvotāju uzturu. Viņu uzturs, kas sastāvēja no daudz saldajiem kartupeļiem, pupiņām, un dažādiem graudaugiem, aizsargāja tos no sirdsslimībām. Šis 1977. gada pētījums bija kā pamats vēlākajai ‘šķiedrvielu teorijai’. Vēlāki pētījumi ir apstiprinājuši šo teoriju, uzrādot, ka lielāks graudaugu patēriņš ir tieši saistīts ar mazāku artēriju aizsērēšanu un arterosklerozi.

Bieži gan kā arguments pret augstu graudaugu patēriņu tiek minēts lielā daudzumā graudaugos atrodamās antiuzturvielas, kas traucē uzsūkties dažādām uzturvielām, piemēram cinkam, dzelzim, kalcijam utt. Visbiežāk minētā antiuzturviela ir visos graudaugos sastopamais fitīns, kas tik tiešām samazina ķermeņa spējas uzņemt dažādus minerālus. Tomēr neseni pētījumi, kas fokusējās uz šo problēmu liecina, ka, cilvēkiem ar lielāku augu produktu patēriņu zarnu mikloforā ir daudz vairāk baktēriju, kas aptur šo minerālu neuzsūkšanās procesu. Augu produktos sastopamie prebiotiķi palīdz šīm baktērijām augt un vairoties. Neskaitot šo procesu, pētnieki arī ir atklājuši, ka fitīnu kaitīgo ietekmi uz ķermeni var ‘izslēgt’ kopā ar ēdienu uzņemot C vitamīnu. Tikai 50mg (apmēram viens apelsīns) uzņemšana, šķiet, ir pietiekami. Tomēr fitīns nav tikai vienkrāsains ļaundaris. Ir noskaidrots, ka fitīnam piemīt antikancerogēnas īpašības. Šī iemesla dēļ uz augiem bāzēta diēta tiek apsvērta kā viena no iespējamajām pretvēža ārstēšanas metodēm.  

Fakts, ka liels augu valsts produktu patēriņš un zema saslimstība ar sirds slimībām ir cieši saistītas, ir zināms jau labu laiku. Diemžēl tas ne pārāk bieži ir uzsvērts, tādējādi liedzot cilvēkiem ārstēt dažādas sirds un asinsvadu kaites ar vienkāršu diētas maiņu. Tas nenozīmē, ka pilnībā jāatsakās no gaļas un piena produktiem, tomēr vajadzētu apdomāt, cik bieži tie tiešām ir vajadzīgi, kā nekā lielākais mirstību skaits pasaulē ir tieši no šo ēdienu izraisītajām asinsvadu problēmām.

Autors:
Igors Pļava

www.vesels.lv

Ēdiena ietekme uz garastāvokli

Drūmi laikapstākļi, saules trūkums un ilgas pēc vasaras var likt mums justies nomāktiem. Garastāvoklis ietekmē mūsu darba spējas, to, kā mēs mijiedarbojamies ar apkārtējiem un arī mūsu ēšanas paradumus. Plaši zināms, ka tas, kāds mums ir garastāvoklis, var veicināt pārēšanos vai nomākt apetīti pilnībā. Bet var notikt gluži pretējais – ēdiens var uzlabot tavu pašsajūtu. Dietoloģe un “Herbalife” eksperte Laura Romeraite Kuklieriene skaidro, kā ēdiens ietekmē mūsu noskaņojumu un kur meklēt tās uzturvielas, kas palīdzēs būt labā garastāvoklī dienu pēc dienas.

Ēdiens, ko apēdam, ietekmē vielmaiņu, hormonus un neirotransmiterus. Tie, savukārt, ietekmē mūsu emocijas, koncentrēšanās spējas un enerģijas līmeni. Olbaltumvielas, ogļhidrāti un vitamīni, kas atrodami ēdienā, nodrošina, lai vielmaiņa, hormoni un neirotransmiteri būtu līdzsvarā. Uzzini, kuri produkti mums var palīdzēt justies labāk!

Tava šķīvja saturs labākam garastāvoklim

Ēdiens, kas satur dažādus vitamīnus, minerālvielas un taukskābes, ir ne tikai ļoti veselīgs, bet var palīdzēt mums būt priecīgākiem.  Produkti, kas satur daudz B un D vitamīnu, omega-3 taukskābes, kalciju, hromu un folijskābi, palīdzēs būt labā garastāvoklī. Lai uzņemtu kārtīgu devu B vitamīna, ēdienkartē iekļauj olas, riekstus un pākšaugus. Zivis, linsēklas un dažādas eļļas būs omega-3 taukskābju avoti, kamēr noderīgais hroms, kas palīdz uzturēt stabilu garastāvokli, ir atrodams sīpolos, tomātos un romiešu salātos. Hromam ir būtiska loma serotīna un norepinefrīna līmeņa paaugstināšanā smadzenēs, kas savukārt palīdz regulēt emocijas un garastāvokli.

Olbaltumvielas palīdz stabilizēt glikozes līmeni asinīs, tās arī aizsargā no straujām garastāvokļa maiņām, vieglas aizkaitināmības un kāres pēc ēdiena, kas var rasties, krītoties cukura līmenim asinīs. Olbaltumvielas ir būtisks elements katrā cilvēka ķermeņa šūnā. Ķermenis tās izmanto, lai veidotu un atjaunotu audus, izstrādātu enzīmus un hormonus. Turklāt olbaltumvielām bagāta ēdiena uzņemšana ikdienā nodrošinās labu vispārējo veselību! kodām. Atceries, ka pārāk liels cukura vai kofeīna patēriņš var pasliktināt tavu garastāvokli, tāpēc izvēlies uzkodas pārdomāti – ne tikai remdē kāri pēc ēdiena, bet arī iegūsti labumu savam ķermenim.  

Dzer ūdeni, lai spētu koncentrēties un būtu labā garastāvoklī

Nav noslēpums, ka ūdens ir vitāli svarīgs, lai cilvēka ķermenis spētu normāli darboties. Vēl jo vairāk – cilvēka smadzenes sastāv aptuveni no 85% ūdens. Kad cilvēks ūdeni nav uzņēmis pietiekamā daudzumā, tā trūkums var izpausties kā galvassāpes, koncentrēšanās spēju zudums, kā arī var pasliktināties īstermiņa atmiņa. Tas notiek tādēļ, ka dehidrācija smadzenēs izraisa enerģijas ražošanas apmēra samazināšanos. Pat neliela dehidrācija var ietekmēt garastāvokli, enerģijas līmeni un spēju domāt skaidri. Nākamreiz, kad jūties noguris, izdzer glāzi ūdens, pirms sniedzies pēc pretsāpju tabletes.

Ēdiens, kas nomāc garastāvokli

Ēdiens garastāvokli var uzlabot, un ēdiens to var nomākt. Būtiski, lai ikdienā mēs uzņemtu sabalansētu pārtiku, jo pārmērīgi uzņemot vienu vai citu vielu, var tikt ietekmēts gan garastāvoklis, gan vispārējā pašsajūta. Šeit ir trīs vielas, kas var veicināt slikta garastāvokļa rašanos – cukurs var radīt cukura līmeņa svārstības asinīs, kas savukārt var veicināt garastāvokļa izmaiņas. Saraksts ar iespējamajiem garastāvokli ietekmējošajiem pārstrādātajiem ēdieniem ir garš. Bez, tie var būt produkti, kas satur transtaukus, mākslīgās krāsvielas, mākslīgos saldinātājus un sintētiskās piedevas, kas var tikt saistītas ar aizkaitināmību un sliktu garastāvokli.  

Sabalansēta diēta, kas nodrošina ķermeni ar visām nepieciešamajām uzturvielām, palīdzēs ikvienam justies labi, būt enerģijas pilnam un pavadīt katru dienu cik produktīvi vien iespējams. Izvēlies ēdienu gudri – lai apmierināts būtu gan ķermenis, gan prāts.

Autors:

Pēteris Mežs

www.vesels.lv

8 Dabiskie antidepresanti

Saules trūkums, slideni ceļi, dažādas problēmas ģimenē un darbā – tas viss ļoti bieži ir par cēloni tam, kāpēc cilvēki ieslīgst depresijā. Straujas garastāvokļa maiņas, nogurums, nespēja sakoncentrēties, dismiss un kašķīgums – tie ir tikai daži no simptomiem. Cilvēki mēdz tērēt neiedomājamus naudas līdzekļus, lai iegādātos antidepresantus, kā rāda statistika, šādās situācijās tiek meklēti pat atrie krediti, kā arī citas aizņemšanās iespējas.

Spināti un apelsīni, ja nomoka nogurums

Spināti ir bagāti ar magniju, kāliju un dzelzi. Tajos esošās vielas palīdz ikvienam tikt galā ar nogurumu. Iemesls tam, kāpēc cilvēki bieži izjūt nogurumu un vājumu, ir dzelzs trūkums organismā. Spināti ir lielisks dabīgais risinājums, lai varētu iegūt papildus enerģiju. Tas pats attiecas arī uz apelsīniem, jo to sastāvā ir C vitamīns un dažādas vērtīgas uzturvielas, kas ļauj nodot skābekli no organisma smadzenēm.

Zaļā tēja, ja dusmas ņem virsroku

Zaļā tēja spēj lieliski nomierināt, un tie nav tikai vārdi, jo to pierāda arī veiktie pētījumi. Britu zinātnieki veica pētījumu, kurā izveidoja grupu no 20 cilvēkiem. Šiem cilvēkiem bija jāveic dažādi sarežģīti uzdevumi, kas attiecīgi palielināja stresa līmeni. Pēc šo uzdevumu veikšanas daļai dalībnieku tika iedots ūdens, bet daļai piedāvāja tēju. Zinātnieki, izpētot stresa līmeni secināja, ka zaļā tēja spēj efektīvāk samazināt stresu.

Ogas, ja esi kašķīgs

Ogas satur daudz antioksidantu, kas attiecīgi uzlabo nervu darbību, vairojot enerģiju un pozitīvo noskaņojumu. Atliek apēst sauju ar ogām un iegūsi pozitīvu noskaņojumu visai dienai.

Šokolāde, ja cīnies ar stresu

Vairāki pētījumi pierādījuši, ka šokolāde ir viens no labākajiem produktiem cīņai pret stresu. Šokolāde palielina serotonīna un endorfīna līmeni asinīs, kas attiecīgi uzlabo garastāvokli. Melnā šokolāde ir visvērtīgākā, jo atšķirībā no  piena šokolādes, tā spēj saglabāt visvairāk antioksidantu.

Lasis, ja nomoka trauksme

Laša sastāvā ir Omega 3 taukskābes, kas palīdz nomierināt nervus un iegūt labāku noskaņojumu. No visiem pieejamajiem zivju veidiem tieši lasis satur visvairāk vērtīgās Omega 3 taukskābes. Zinātnieki vairākos pētījumos ir secinājuši, ka pastāv liela saikne starp Omega 3 līmeni organismā un depresiju, kas attiecīgi ļauj secināt, ka iekļaujot savā ēdienkartē lasi, ir iespējams cīnīties ar pārlieku lielo trauksmi.

Greipfrūts pret garīgo nogurumu

Greipfrūta sastāvā ir ēteriskā eļļa, kas tiek uzskatīta par vienu no labākajiem dabiskajiem antidepresantiem. Tieši šī iemesla dēļ greipfrūts spēs novērst nogurumu, uzlabos imunitāti, kā arī spēs atbrīvot ķermeni no toksīniem.

Zemesriekstu sviests produktivitātei

Bieži vien saka, lai uzlabotu garastāvokli, nepieciešams apēst kaut ko saldu. Šajā gadījumā cilvēki visbiežāk izvēlas dažādus neveselīgus našķus. Ir iespējams uzlabot garastāvokli arī ar veselīgiem našķiem, piemēram, zemesriekstu sviestu, kā arī džemu. Šie produkti spēj paaugstināt tavu smadzeņu dabisko antioksidantu serotonīnu līmeni.

Graudaugu pārslas, ja jūties skumīgi

Ja jūties skumīgi, noteikti nobaudi graudaugu pārslas ar pienu. Graudaugu pārslas satur daudz vērtīgu uzturvielu, savukārt pienā ir atrodams D vitamīns, kas sniegs papildus enerģiju un uzlabos garastāvokli. 

Materiāli ņemti no :

www.vesels.lv

Ēdienkarte ādas skaistumam

Lai āda būtu vesela un tīra, ideāli noderēs tā pati diēta, kas pielietojama, lai atveseļotu visu organismu. Ēdienkartē jāiekļauj dažādi augļi, ogas, dārzeņi un saknes, kas bagāti ar šķiedrvielām, bet maz satur taukus, cukuru un sāli. Pēdējo divu garšas kārpiņu kairinātājus būtu vēlams ierobežot līdz minimumam. Šāda ēdienkarte apgādā organismu ar vitamīniem, minerālvielām, kuri vitāli nepieciešami organisma normālai funkcionēšanai.

Daba par mums parūpējas bagātīgi, sniedzot savas veltes, tikai cilvēkam jāmāk tās paņemt un lietderīgi izmantot. Panākumu rezultāts slēpjas regulārā un pareizā dabas līdzekļu lietošanā. Turklāt ir arī dabas veltes, kuras mūsu platuma grādos pieejamas arī ziemas sezonā.

Āboli satur ekstraktvielas, šķiedrvielas, olbaltumvielas, vitamīnus un dzelzi. Katru dienu apēdot pa cietam ābolam ieguvums būs veseli zobi un smaganas. Āboli arī dezinficē mutes dobumu un uzlabo gremošanu.
Skābēti kāposti sakārtos vielmaiņu un palielinās kuņģa sulas izdalīšanos. Turklāt ziemas periodā skābēti kāposti būs produkts ar vislielākajām C vitamīna rezervēm.
Burkāni uzlabos aknu, urīnpūšļa un kuņģa darbību. Regulāri dzerot svaigi spiestu burkānu sulu ieguvums būs stipra imunitāte un veselīgs izskats.
Ēdienkartē noteikti jāiekļauj arī piena produkti. Lai katru dienu tiktu nodrošināta nepieciešamā kalcija deva, vēlams izdzert glāzi piena, apēst pāris šķēles siera, paciņu biezpienu vai jogurtu bez piedevām. Turklāt biezpiens uzlabos vielmaiņu un gremošanas procesus.

www.vesels.lv
Autors:

Guna Rijkure, uztura speciāliste
Veselības centra 4 Wellslim centra

Enerģētiskie meridiāni un akupresūras galvenie punkti uz plaukstām

Tie, kam nav sveša Austrumu medicīna, noteikti apzinās enerģijas plūsmas nozīmi cilvēka veselībā. Cilvēka organisma katrai šūnai ir nepieciešama enerģija, šīs enerģijas apgādi organismam nodrošina meridiānu plūsmas, savukārt meridiāni šo enerģiju saņem no čakrām.

Meridiāni bieži tiek raksturoti kā kanāli caur kuriem plūst Chee (dzīvības enerģijas) plūsma. Meridiāniem nav atsevišķas plūsmas, tie ir viena nepārtraukta plūsma, kurā ir noteiktas atsevišķas kvalitātes plūsmas.

Meridiāni pārstāv mūsu saistību ar lielāka spēka pasauli. Savukārt, čakras ir šo enerģijas plūsmu galvenie centri.

Lai organisma darbība būtu līdzsvarā un pielāgotos apkārtējās vides iedarbības enerģijas plūsmām un vibrācijām, svarīgi ir arī līdzsvarot  čakru un meridiānu plūsmu darbību. Šo līdzsvaru var izjaukt vai traucēt ārējās vides ietekme, piemēram, augstsprieguma elektrības līnijas, mikroviļņi, datori, mobilie telefoni, pat elektrības vadi mūsu mājās u.c. Kā rezultātā mūsu enerģijas kanāli var darboties nepietiekami, vai būt pārāk aktīvi, līdz ar to jūtamies nomākti, agresīvi, pārlieku emocionāli, satraukti, noslēgti, nepārtraukti dusmīgi, ir ilgstoša depresija u.tml.
Līdzsvarota čakru darbība, kad tā uztur līdzsvaru un griežas pareizajā vibrācijas ātrumā, ļauj mums saglabāt labu veselību, augstu fizisko enerģiju, kreativitāti un līdzsvarotību.

Akupresūra rokām :

Viens no vieglākajiem un pieejamākajiem akupunktūras veidiem ir akupresūra – adatu vietā tiek izmantoti pirksti. Ar pirkstu palīdzību tiek tiek izveidots spiediens uz konkrētu ķermeņa punktu un ar vieglām apļveida kustībām tiek izmasēta problemātiskā vieta.

Plaukstās un pirkstos atrodas daudz un dažādi svarīgi meridiānu centri. Pirkstus un arī plaukstas ieteicams masēt jebkurā brīvā brīdī, it īpaši tad, ja rokas ir aukstas vai nosvīdušas. Lieta tāda, ka saskaņā ar Tibetas medicīnu, roku pirkstu zonas un plaukstu punkti ir  savdabīgi veselības logi. Katrs pirksts atbild par savu orgānu, un pateicoties šādai masāžai notiek visa organisma atveseļošana un enerģias plūsmās atjaunošana visā ķermenī un orgānos

  • Īkšķis atspoguļo plaušu, bronhu (ir tieša enerģētiskā saikne ar bronhu plaušu sistēmu, tādēļ šī pirksta masāža ir veselīga šīs sistēmas iekaisuma un alerģiju saslimšanu gadījumā, tādu kā angīna, rinīts, bronhiālā astma ) un aknu stāvokli. Masējot īkšķi, var mīkstināt vai  pat novērst jebkuras klepus lēkmes.
  • Rādītājpirksts tieši noraida signālus visa gremošanas trakta rajonā. Rādītājpirksta masāža ļauj mīkstināt kuņģa zarnu trakta darbības funkcionālos traucējumus, piemēram, aizcietējumus, ualabo emocionālo stāvokli, mīkstina stresa reakcijas, tam ir sāpju remdējoša iedarbība sāpju gadījumā (roku un pirkstu sāpes, un pat zobu sāpes).
  • Vidējam pirkstam ir dialogs ar visu asinsrites sistēmu. Vidējā pirksta masāža uzlabo stāvokli hipotoniskā tipa neirocirkulārās distonijas gadījumā, bet dažkārt novērš hiperadrenāla paroksismu rašanos, kas ir raksturīgi šīm saslimšanām.
  • Zeltneša masāža palīdz tikt galā ar neirotiskām lēkmēm, stresiem un sliktu garastāvokli. To labi pielietot asinsvadu spazmu, paaugstināta arteriālā asinsspiediena, bezspēka, nogurušu acu un locītavu sāpju gadījumā.
  • Mazais pirkstiņš ir saistīts ar tievo zarnu. Masējot to, var izvairīties no hroniskiem aizcietējumiem.   Mazā pirkstiņa masāžu pielieto sirdsdarbības funkcionāliem darbības traucējumiem, tādiem kā kardialģija, neirotiskas izcelsmes sirdsklauves, neiralģijas, dzirdes pasliktināšanās, tievās zarnas darbības traucējumi.

  • Pašā plaukstas vidū atrodas aktivitātes punkts. Uzspiežot uz tā, var novērst sirdsklauves un nogurumu, atgūt možumu un priecīgu noskaņojumu.

Materīāli ņemti : http://www.medicine.lv/raksti/

http://www.sarunas.lv/lv/skaistums-un-veseliba/